24. 9. 2022

Guru Váčaka Kovai, verše 359 - 361, Čiré Já


Čiré Já

359. Když je zničeno ego, představa „já jsem tělo“, pak vysvitne neomezené a celistvé Já. Vyzařování tohoto Já není ničím předstíraným, jak je tomu u ega, které se rodí na zemi v nečistém těle a trpí svázaností.

359. Jestliže zcela zemře nevědomostí poskvrněné ego (džíva, jedinec), pak vysvitne čiré Já – stav bytí Já Jsem Já. Tato záře není nápodobou, jak je tomu u nečistého ega, jehož podstatou je svázanost, a které zde na zemi trpí, když na sebe přijímá rozličné podoby.

Sádhu Óm: Ego je pociťování, že „já jsem tělo“. Tělo v tomto smíšeném vědomí představuje nečistotu (nevědomosti). Když je toto znečištění, ztotožnění se s tělem, odstraněno, pak to, co zůstává jakožto „Já Jsem“, je Já, a které také nazývá čiré Já nebo suddhahankara.

 

360. Vězte, že vrozené, celistvé a vždy jsoucí Srdce – Já – které září prosté klamu, je čiré Já (suddhahankara), spatřovaná (vnímatelná) v osvobozených bytostech (džívamukta), které proto při svých činnostech postrádají pocit konajícího.

360. Majestátnost Srdce, které existuje věčně a nepřerušovaně jakožto naše vlastní přirozenost, vyvstává až poté, co zmizí klam iluze (že jsem tělo – pozn. překl.). Buďte si jisti, že tohle je Já osvobozených bytostí, které jsou neposkvrněné (klamem), protože v jejich vnímání není nijaká stopa konajícího, třebaže se nacházejí uprostřed činností.

 

361. Ti, co žijí dokonalý život mei džňány, dosažený zničením nečistého ega – pocitu „já jsem tělo z masa a kostí“, se budou radovat v Já, nedbajíce těla. Budou žít v nesmírném míru, zbaveni žádostivosti.

361. Ti, kdož své životy žijí ponořeni v plnosti pravé džňány, když udusili své ego, které se drží neživého tělo a má ho za já, se budou radovat ve svém Já, zbaveni všeho utrpení a soužení. Budou žít mírem, který je prostý bující žádostivosti.

 

Další přeložené části