3. 2. 2021

Dopisy z Ramanášramu - 46 - Etika sociálního soužití

Dopis č. 46 z 11. 5. 1946


Bhagaván Šrí Ramana MahárišiVčera dopoledne, v 9:45, když Bhagaván odešel a zase se vrátil do haly, se ášramový pes rozštěkal na jiného psa, který sem přišel, a snažil se ho zahnat. Zatímco se lidé snažili oba psy uklidnit, Bhagaván povídá odlehčeným tónem: „Všude je běžné, že ti, co přijdou jako první, uplatňují autoritu nad těmi, co přijdou později. Stejně zkouší prosadit svoji moc i tento pes.“ S těmito slovy se Bhagaván podíval na ášramového psa a řekl: „Proč štěkáš? Jdi pryč.“ Pes odešel, jako kdyby jeho slovům rozuměl.

Dr. Anantanarayana Rao se svojí manželkou přinesli dnes dopoledne v 10 hodin ze své zahrady nějaká chutná manga a když je předávali Bhagavánovi, povídají: „Všechna manga otrhaly opice. Tyhle jsem rychle utrhnuli a přinesli je sem.“

Bhagaván reagoval s úsměvem: „Ach, takhle to je. Takže opice se sem také přiženou?“ Pak se rozhlédl po ostatních a povídá: „Ano, opice si berou plody jeden po druhém, zatímco lidé je otrhají všechny naráz. Když se zeptáte proč, tak řeknou, že na to mají právo. To, co vyvádějí opice, je malicherná krádež, zatímco lidé normálně drancují. Lidé si tohle vůbec neuvědomují a opice zahánějí,“ dokončil Bhagaván.

Další přeložené části