20. 1. 2021

Dopisy z Ramanášramu - 44 - Černá kráva

Dopis č. 44 z 27. 4. 1946


Bhagaván Šrí Ramana MahárišiČerná kráva v chlévě ášramu měla poslední tři dny nějaké zdravotní problémy, a tak byla uvázaná u stromu nedaleko boudy pro telata. I když ty tři dny strádala, Bhagaván tam nezašel, aby se na ni podíval. Včera byla v posledním tažení. Trpěla už od rána, přesto naposledy vydechla až v 5 hodin odpoledne. Bhagaván vstal v 16:45 a jako obvykle v ten čas zašel do chléva.

Když se vracel, otočil se k místu, kde byla uvázaná černá kráva. Zastavil se v boudě pro telata a chvíli sledoval její agónii. Bhagaván je ztělesnění vlídnosti, a tak je přirozené, že se jeho srdce rozplývalo soucitem. Pomáhal krávě svým pohledem, který vysvobozuje z připoutanosti, a pak se vrátil zpět a jako obvykle se posadil na pohovku.

Po jeho laskavém pohledu zůstala duše krávy v těle už jen pouhých pět minut. Stále čekala na Bhagavánův soucitný pohled a jakmile jej obdržela, odešla z těla. Říká se, že pokud bytost v čase smrti dokáže myslet na Boha, osvobodí se ze svázanosti. Jak šťastný osud měla ta kráva, když se v čase smrti mohla zbavit připoutanosti Bhagavánovým svatým a milostivým pohledem! Bhagaván nám několikrát vyprávěl, že i když v jeho blízkosti vícero zvířat prožívalo utrpení svých posledních dnů, nikdy neměl ve zvyku se na ně dívat. Ovšem v několika případech se zčistajasna přihodilo, že pohlédl na zvíře ve smrtelné agónii. Bhagaván k tomu dodával, že zvířata krátce poté zesnula v míru. A tento příklad jsem právě viděla.

Další přeložené části